Skip to main content

Tekniska museets utställning I Backspegeln till Bil- och Teknikmuseet

Den uppmärksammade fordonshistoriska utställningen på Tekniska museet i Stockholm kallad 
”I Backspegeln” flyttar till Bil- och Teknikmuseet i Köping och är en del i ett nytt samarbete mellan museerna. Invigning av den nya utställningen i Köping sker i samband med säsongsöppning 1 Maj.

”I Backspegeln” har under 2023 ingått i Tekniska museets utställning ”Zero City” och där visat utvecklingen med fordon som cyklar, motorcyklar och bilar från tidigt 1900-tal och framåt. Tekniska museet har en unik fordonssamling med några av de bäst bevarade exemplaren i världen av olika ikoniska fordon. 

Bland fordon som kommer att visas, äldsta bevarade bilen i Sverige, Léon Bollée 1896 – vars ägare fick Sveriges första fortkörningsbot, världens bäst bevarade stora 8-liters Bentley 1930 – tidigare ägd av Torsten Kreuger – bror till tändstickskungen Ivar Kreuger, Lincoln Zephyr 1939 med V12-motor som representerar första bilarna med strömlinjeform och självbärande konstruktion.  

Bland motorcyklarna visas världens första serietillverkade motorcykel, Hildebrand & Wolfmüller från 1895 – ett unikt svenskt exemplar, Megola dammotorcykel 1920 med nedböjd ram och 5 cylindrig stjärnmotor i framhjulet! 

Utställningen visar också en tidig amerikansk elbil; Detroit Electric 1915, från en tid då valet mellan framdrivning med förbränningsmotor eller elmotor inte var helt givet är intressant med tanke på utvecklingen idag. Bilens första ägare var Bankdirektör Knut Agaton Wallenberg.

Den nya utställningen ger alla chanser att ta del av tidig fordonsutveckling som är grunden till hur bilsamhället växte fram och ge perspektiv till utvecklingen från ett hundratal bilar i början av 1900-talet till idag 5 miljoner. Bilarna löste många transportproblem och skapade en ny frihet för ägarna samtidigt som hela samhället påverkades och anpassades efter bilismen. 

Utställningen presenteras med informationsskyltar på svenska och engelska tillsammans med skärmar där intressanta videofilmer visas.  Den kan även vara nyttig som grund för diskussioner om hur en hållbar framtid med olika fordon kan skapas.

I backspegeln - Bilsamhällets framväxt
Tekniska Museet

Bentley 8 Litre 1930

Bentley 8 Litre 1930

Detroit Electric 1915

Detroit Electric 1915

Hildebrand  Wolfmuller 1895

Hildebrand Wolfmuller 1895

I Backspegeln

I Backspegeln

Leon Bollee 1896

Leon Bollee 1896

Lincoln Zephyr 1939

Lincoln Zephyr 1939

Megola 1920

Megola 1920