Skip to main content

Mer än bil & mc

Vi är inte enbart ett museum med bilar, motorcyklar och mopeder. Här hittar du även allt från racerbåtar såsom så kallade galoscher från 60-talet till den gigantiska dieselmotorn från 1905.

Bilverkstad

Bilverkstad
Här hittar du förutom färdigrenoverade fordon även härliga miljöer såsom denna bilverkstad med renoveringsobjekt.

Dieselmotor

Dieselmotor
Redan i slutet av 1800-talet hade dieselmotorer börjat användas för stationärt bruk. År 1899 förvärvades licensrättigheterna av det då nystartade AB Diesels Motorer i Stockholm - företagsnamnet ändrades senare till Atlas Diesel, som sedan blev Atlas Copco. Denna dieselmotor installerades 1905 på Lidingö Elverk, men flyttades år 1912 - med häst och vagn - till Hasta Kvarn i Götlunda, där den användes till början av 1940-talet.

Racerbåtar

Racerbåtar
På museet hedras Köpings Racerbåt Klubb med en monter. Denna lilla klubb (bestående av några få personer) arrangerade 1953 europamästerskap i klass A samt Sveriges Grand Prix i klasserna C och CS. Prins Wilhelm anlitades som prisutdelare.
Drygt 8000 åskådare kom till tävlingarna på Malmön, utanför Köping, dessa heta sommardagar. Nisse Johansson, Arboga, med båten A71, tar sin fjärde EM-titel. Nu på hemmavatten.